Na zdjęciu Tygrys Bengalski jako logo Szkoły Karate Shotokan Kaizen

O zachowaniu się przy stole - część druga

Czy wiesz, że sztućce układane są w kolejności podawania potraw? Najdalej wysunięte sztućce bierzemy jako pierwsze i tak z każdym daniem, aż do ostatnich leżących przy talerzu. 

Sztuka ze sztućcami

Nóż trzymamy zawsze w prawej dłoni, a widelec w lewej (odwrotnie w przypadku osób leworęcznych). Raz użytych sztućców nie wolno odkładać z powrotem na obrus, nie należy ich również opierać o brzeg talerza. Pamiętaj, nigdy nie oblizuj noża. Serio.

Pałeczki

Pałeczki są podawane w restauracjach serwujących potrawy kuchni dalekowschodniej (chińskiej, tajlandzkiej, wietnamskiej, koreańskiej). Zupy oczywiście jemy łyżką. Jak trzymać pałeczki? Koniec jednej pałeczki wkładamy w zgięcie między kciukiem a palcem wskazującym i opieramy ją na palcu serdecznym. Drugą pałeczkę trzymamy równolegle za pomocą palca wskazującego i środkowego, by można było swobodnie nią poruszać. Tak trzymane pałeczki są sprawne niczym szczypce.

Jedzenie palcami

Jedzenie palcami jest praktykowane w niektórych częściach Azji. Choć Europejczycy uważają taki sposób jedzenia za niestosowny, to jednak można spożywać posiłki bez pomocy sztućców w sposób elegancki. Je się tylko prawą ręką. Lewa spoczywa wówczas pod stołem. Używamy trzech palców - kciuka, wskazującego i środkowego. Przy ich pomocy lepimy z ryżu kuleczkę, do której dołączamy kawałki warzyw lub mięsa. Następnie tak spreparowaną porcję podnosimy do ust.

Podmiot autorski © Kaizen.edu.pl 2014.