Na zdjęciu Tygrys Bengalski jako logo Szkoły Karate Shotokan Kaizen

O zachowaniu się przy stole - część pierwsza

Zachowanie właściwego rytuału podczas spożywania posiłku sprawia, że staje się on przyjemnością. Sztywne reguły i zasady odeszły już w większości do lamusa (kto wie co to jest lamus?), niemniej jednak inaczej jemy zapiekankę w barze, a inaczej zachowujemy się u cioci na imieninach.

Czego nie robimy przy stole?

  • nie mówimy z pełnymi ustami
  • nie wycieramy talerza chlebem
  • nie korzystamy z telefonu komórkowego
  • nie plotkujemy z sąsiadem
  • nie mówimy szeptem
  • nie zapełniamy całej jamy ustnej jedzeniem
  • nie rozpieramy się łokciami, ani nie unosimy ich wysoko ponad stołem
  • nie rozpoczynamy jedzenia, dopóki wszystkim biesiadnikom nie podano jeszcze dania (chyba, że do tego zachęcają)
  • nie pochylamy się nad talerzem
  • nie opieramy sztućców o brzeg talerza, ani nie odkładamy ich z powrotem na stół
  • nie doprawiamy jedzenia przed spróbowaniem go
  • nie siorbiemy
  • nie mlaskamy
  • nie cmokamy
  • nie bekamy
  • nie żujemy gumy
  • nie czyścimy paznokci
  • nie wydmuchujemy głośno nosa
  • nie dłubiemy w zębach

Prawidłowa postawa

Pamiętać także musimy o prawidłowej postawie. Siedzimy na krześle wyprostowani, nie trzymamy łokci na stole, nie podpieramy głowy rękami. I oczywiście to łyżka z zupą wędruję do buzi, a nie buzia do talerza.

Podmiot autorski © Kaizen.edu.pl 2014.